English News

HOME > 学院生活 > English News一覧 > Senior High Summer Study Advice

2019.07.11
It’s almost summer vacation and many students are starting to plan what to do with their extra free time. The summer vacation is a good chance to get some rest and relax a little but it can also be a hard time if you want to maintain your English ability. I’d like to share two different websites that may help you keep up with the news and make sure your English reading and listening abilities do not decline.
The websites I’d like to recommend are both free to use and are provided by NHK and ABC.

The first is the NHK English news website (https://www.nhk.or.jp/snsenglish/news/) This website updates once a day with a new story from around the world. The webpage has a video and an audio recording so you can practice listening. There is also a Japanese explanation which will help you to understand some of the more difficult words. The best point about the website is that the audio has a regular and ‘slower’ speed option so if the English speaking is too fast you can practice by listening to English at a slower pace.
The second website I recommend is ABC News Shower (http://www6.nhk.or.jp/kokusaihoudou/abcns/index.html) This show is also broadcast on NHK. The website is updated once a day with a piece of news from around the world. However, unlike the NHK English news website, this one focuses on one piece of vocabulary. The video includes the same story three times. Once with English subtitles, once with Japanese subtitles and finally with no subtitles. It is a good way to listen to natural English and learn some more advanced words.
Of course, listening and reading are only two elements of the English language. How can you study speaking and writing? For writing, students can work on their essays for the national essay contest. I am happy to check the essays and offer advice. For speaking, simply come to the office or English café if you’re in school during the holidays. Both Alyssa and I are always happy to have a chat.

Have a great summer and don’t forget to study English!